18 август 2008

Доларът измамно поевтиня в началото на седмицата



В понеделник доларът на САЩ загуби част от печалбата си спрямо евро и останалите световни валути, натрупана през последните няколко седмици. Цените на петрола и златото се повишиха.

Според агенция „Ройтерс" обаче, в средносрочен период доларът има подкрепата на забавеното търсене на суровини в отслабващата световна икономика. Предните седмици бяха публикувани множество слаби данни от Япония и еврозоната, които разрушиха очакванията, че там в скоро време ще има лихвени повишения.

Евро днес поскъпна с 0.3% до $1.4731, след пет поредни седмици поевтиняване спрямо долара. Йената поскъпна с 0.2% след като в петък се бе понижила до седеммесечно дъно от 110.60.

Страховете за продължително глобално икономическо забавяне и свързаното с това намаляване на потреблението не повлияха на цените на петрола и в понеделник те се повишиха до $114.72 за барел - заради притеснения от тропически бури в Мексиканския залив, твърди Ройтерс.

Според инвеститорите, в момента продължава да е в сила тенденцията към по-ниски цени на суровините и по-силен долар. За това допринасят слабите данни от Европа и намаляващите притеснения за инфлацията при поевтиняване на петрола. Това, а не някакви силни макроикономически данни от САЩ, е причина за тенденцията „скъп долар - евтини суровини" напоследък, посочва валутен стратег в Сингапур.

Днес акциите в Азия поскъпват, като водещият борсов индекс на Япония се повиши с 1.8%. След масовото разпродаване от последните месеци, инвеститорите търсят нови добри сделки, а освен това разчитат понижаването цените на петрола да помогне на консумацията „да прескочи" кризата в ключови експортни пазари като САЩ.

През миналия месец бяха изтрити две трети от поскъпването на петрола от началото на годината. Инвеститорите съкращават участието си в активи на енергийния сектор и връщат парите си обратно в активи от САЩ. От пика през юли, слeд който цените на петрола тръгнаха надолу, евро се срина с повече от 8% до най-ниски стойности от февруари.

Според портфейлен стратег в JPMorgan, инвеститорите следва да залагат на правителствени ценни книжа и да очакват, че акциите в САЩ ще се представят по-добре, отколкото в Европа, тъй като околната бизнес среда среща забавен глобален растеж.

Те също така трябва да очакват, че доларът на САЩ ще продължи да поскъпва спрямо евро и доларите на Австралия и Нова Зеландия - забавянето на икономическия растеж извън САЩ ще се интензифицира.

Днес златото поскъпна с 1.2% до $795.30 за тройунция, като златото поевтиня миналата седмица с 8.2$, най-голям спад от 1983 г., което доведе със себе си и по-широк спад на цените и на останалите метали.

Източник: money.ibox.bg

Няма коментари: