15 август 2008

Хипократ плагиат?...


Група специалисти от Центъра по биомедицинска египтология при Манчестерския университет е разшифровала няколко папируса, написани в 1500-та година преди новата ера – хиляда години, преди да се роди Хипократ.

„Класиците винаги са смятали древните гърци, и особено Хипократ, за бащи на медицината. Но получените от нас данни предлагат абсолютно друга версия – рецептите, които се приписват на гърците, са се използвали от египтяните много по-рано, – казва д-р Джеки Кемпбъл. Сравнявайки древните лекарствени средства със съвременните фармацевтични препарати, ние намерихме много сходства”.

Египетските медицински „учебници”, намерени в средата на 19-то столетие доказват, че древните египтяни били изкусни лечители – те са обработвали рани с мед, смоли и метали, използвани в качеството на антисептици.

Намерени са също така други рецепти, например слабителни разтвори – рициново масло и колоцинт. С коликите египтяните се борели с помощта на лекарственото растение хиосциамус, което и до днес се използва в народната медицина.

„Много от средствата се използват и до днес, макар често активните компоненти да се произвеждат по химически синтез” , подчертава доктор Кемпбъл.

Доктор Риян Меткапф, участник в изследването, възнамерява да изследва лекарствените растения в страната на фараоните. Става дума и за химически изследвания на нефт и смоли, които са се използвали в древен Египет.

Получените резултати преобръщат историята на медицината – излиза, че Хипократ, в името на когото медиците година след година произнасят клетва и направили името му нарицателно, можел просто да е заимствал египетските рецепти.

Няма коментари: