23 септември 2008

Правилата на пурата

Оставяйте пурите да отлежат
Когато си купите кутия пури, премахнете целофана и другите опаковки, и ги оставете поне за няколко месеца в сух шкаф с постоянна температура (шкафът, направен специално за пури, се нарича умидор). Единичните бройки, които сте закупили, често са достатъчно отлежели. Хладилникът не е подходящо място.

Изберете си подходящо питие за пурата
Потърсете питие, което се допълва от вкуса на пурата ви. Двата вкуса не трябва да са в противоречие един с друг и не трябва да се опитват да се изместват.

Не отхапвайте върха
Не използвайте зъбите си за да отхапете върха. По този начин ще повредите структурата на тялото на пурата и качеството на дима и аромата й. Използвайте ножички или нож за пури.

Използвайте запалка
Пламъкът на запалката е по-силен от този на кибрита и по-постоянен. Ако все пак решите да използвате кибрит - оставете сярата да изгори, преди да допрете пурата до пламъка. Не използвайте свещ, тъй като частиците восък ще променят вкуса на тютюна.
Дръжте пурата в ръка, а не в уста, и я завъртете до пламъка, без той да я докосва. Когато цялата повърхност се покрие с пепел, сложете пурата в устните си. Нежно изпуснете малко въздух за да отстраните всякакви чужди частици от кибрит или запалка, и после погледнете дали гори равномерно. Не се притеснявайте за пепелта и не потупвайте пурата с пръст като цигара. Ако имате възможност и желаете да избегнете миризмата на сяра и газ, използвайте горящо парче от кедрово дърво.

Не гълтайте дима на пурите, когато пушите.
Не всмуквайте дима със сила - това ще направи вкуса остър и горчив. Самото поемане в уста е достатъчно, заради наситеността му. Така ще намалите и вредните вещества, които стигат до дробовете ви. Не оставяйте пурата да изгасне.

Не прибирайте изпушена наполовина пура при старите
Използвайте отделна затворена опаковка или просто я изхвърлете. Не смачквайте пурата в пепелника, а я оставете да изгори сама. По този начин ще избегнете неприятния аромат на остатъка.

Не спирайте да търсите
В търсене на марката пури, която ви носи най-много удовлетворение, не спирайте да опитвате други. Пурата може да бъде хубав подарък както за вас, така и за приятелите ви - дори и за онези, които не са открили още радостта от това удоволствие.

Няма коментари: