08 септември 2008

Уеб услуги за еднократно ползване

Трудно е да се остане незабелязан в глобалното село, наречено Интернет. Регистрираш си акаунт в някой сайт като въведеш e-mail и след няколко дни пощенската ти кутия започва да се пълни със спам. Или пък пуснеш своя снимка в сайт за качване на фотографии и тая снимка започва да обикаля целия Интернет. Мистика! Тези проблеми отначало са забавни, но впоследствие могат да доведат до големи неприятности. Как да ги избегнем? Отговорът е в използването на специализираните онлайн инструменти, предоставящи услуги за еднократна употреба.

Например, при регистрацията в сайтове и форуми, за да не въвеждате собствения си адрес на електронната поща и по този начин да подадете ръка на спамърите, логично е да използвате услуги, предлагащи еднократни пощенски кутии. Подобни услуги можете да намерите за броени минути с всяка търсачка. Ето някои от тях: Mailinator, Tempinbox, "СпамГурман" и Dodgeit.

Механизмът на работа на тези услуги по правило е еднотипен и се заключава в следното. При регистрацията си в някой сайт, потребителят посочва за пощенски адрес например someone@mailinator.com (вместо someone може да се използва друго име). След това, чрез уеб интерфейса на услугата той проверява своята временна пощенска кутия и всичко е точно – кодът или линкът, които са необходими за завършване на регистрацията са получени, а пък личната поща си остава лична. В зависимост от настройките на една или друга услуга, всички пощенски данни се изтриват автоматично след известно време.

Идеята за еднократност е приложима и към текстовите съобщения. Разработеният от уругвайската компания Insophia инструмент Privnote позволява да се създават електронни писма, които могат да се прочетат само един път. След прочитането им от адресата (който кликва по получен линк, съобщението се изтрива завинаги.

Privnote не изисква никакви досадни регистрации. Достатъчно е само в уеб формата на сайта да въведете текста на секретното послание и да натиснете бутон Create note. Така се създава линк към това съобщение, което можете да изпратите на познат и то може да бъде прочетено само веднъж. При желание, преди да съхраните съобщението можете да поставите отметка срещу Notify me when this note gets read и тогава на посочения пощенски адрес ще пристигне уведомление, че тайното послание е прочетено от адресата и автоматично изтрито от сървъра на услугата.

Ако искате нещо повече, можете да се вгледате в инструментите, подобни на disposableWebPage, който е предназначен за създаване на еднократни уеб страници в Интернет. Това е много полезно, когато такава страница бързо губи своята актуалност и автоматично се унищожава след предварително зададено време.

Тази услуга е напълно безплатна и от потребителя не се иска даже да знае HTML. Създаването на страниците се извършва във визуален и понятен редактор, който поддържа форматиране на текста и работа с изображения, таблици, флаш-обекти и други елементи. Времето за живот на страницата може да се види в горния десен ъгъл на създадената страница – точно там е скрит таймерът, отброяващ минутите до деня „Хикс“.

Източник: pcworld.bg

Няма коментари: