30 септември 2008

Хората дават повече пари, когато наддават на търгове

Търговете са стар и широко използван метод за продажба на различни стоки, който става все по-разпространен с появата на Интернет сайтовете от типа на ebay.

Хората, които купуват стока в аукционите, в повечето случаи осъзнават, че плащат прекалено много, но въпреки това го правят. Причина за това е страхът у човека от загубата в едно такова социално съревнование, заявява екипът от невролози и икономисти от университета на Ню Йорк, които са направили икономически анализ на изгодата от покупката, комбиниран с медицински методи за изследване на мозъчната дейност.

Активността на мозъка по време на търговете е била следена с помощта на магнитен резонанс. Резултатите от експертизата показват активизиране на системата за награда в главния мозък в областта на стриатума.

“По този начин перспективата от загуба на желания предмет кара хората да предлагат за него необосновано много пари, а победата в тази ценова надпревара предизвиква неимоверна радост. Мозъкът и нервната система, които по време на наддаването не се влияят от принципа за лична икономическа изгода, се ръководят само от “страхът от загуба”, твърдят специалистите, цитирани от Ройтерс.

Няма коментари: